Cine este primul atlet transgender care va participa la Jocurile Olimpice – FOTO

Cine este primul atlet transgender care va participa la Jocurile Olimpice - FOTO
Atleta a suferit o accidentare gravă în urmă cu trei ani, dar a avut o recuperare fizică spectaculoasă și poate participa la Jocurile Olimpice din acest an / Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 21/06/2021, 17:30
Actualizat: 21/06/2021, 17:32

Halterofila Laurel Hubbard din Noua Zeelandă va deveni primul atlet transgender care va concura în cadrul Jocurilor Olimpice, după ce a fost selectată luni în lotul național. Laurel Hubbard va concura la categoria feminină de 87 de kilograme, potrivit unui comunicat publicat de Comitetul Olimpic din Noua Zeelandă.

Atleta, în vârstă de 43 de ani, s-a calificat pentru Jocurile de la Tokyo reprogramate în mai, după o modificare a regulii, care i-a garantat efectiv un loc în categoria super-grea, raporta Reuters la acea vreme. Femeia va participa pentru prima dată la Jocurile Olimpice, după ce și-a reenit în mod remarcabil în urma unei accidentări semnificative suferite în 2018, relatează CNN.

„Sunt recunoscătoare pentru bunătatea și sprijinul care mi-au fost oferite de atât de mulți neo-zeelandezi. Când mi-am rupt brațul la Jocurile Commonwealth-ului în urmă cu trei ani, mi s-a spus că cariera mea sportivă a ajuns probabil la sfârșitul. Dar sprijinul, dragostea și încurajarea pe care mi le-ați oferit m-au ajutat să trec prin perioada întunecată”, a declarat aceasta.

Halterofilia a fost subiectul unei dezbateri referitoare la sportivii transgender care concurează în sportul feminin. Zeci de state americane iau în considerare legislația care ar împiedica femeile și fetele transgender să participe la categoriile feminine, iar câteva au adoptat deja interdicții sportive în acest an.

Participarea lui Laurel Hubbard la categoriile feminine a atras controverse înainte – în 2018, federația australiană de haltere a încercat să o împiedice să concureze la Jocurile Commonwealth-ului de pe Coasta de Aur, dar organizatorii au respins această mișcare.

Acceptarea atletei la Jocurile Olimpice stârnește controverse

Și în mai, după ce Hubbard s-a calificat cu succes, halterofila belgiană Anna Vanbellinghen a declarat pentru un site de știri că situația este „nedreaptă” și „ca o glumă proastă”.

Hubbard a concurat la concursuri de haltere pentru bărbați înainte de tranziție, în 2013. Ea a fost eligibilă pentru a concura la olimpiade din 2015, când Comitetul Olimpic Internațional a emis noi linii directoare care permit oricărui sportiv transgender să concureze ca femeie, cu condiția ca nivelurile de testosteron să fie sub 10 nanomoli pe litru cu cel puțin 12 luni înainte de prima lor competiție, potrivit Reuters.

Aceasta a fost confirmată drept eligibilă anul acesta pentru Jocurile Olimpice, după îndeplinirea criteriilor, de către Federația Internațională de Halterofilie, Comitetul Olimpic Internațional și Comitetul Olimpic din Noua Zeelandă, a anunțat instituția luni.

„Recunoaștem că identitatea de gen în sport este o problemă extrem de sensibilă și complexă care necesită un echilibru între drepturile omului și echitate pe terenul de joc. Ca echipă din Noua Zeelandă, avem o cultură puternică a manaaki (n.r. respect și grijă față de celălalt) și incluziune și respect pentru toți. Ne-am angajat să sprijinim toți sportivii eligibili din Noua Zeelandă și să le asigurăm bunăstarea fizică și mentală, împreună cu nevoile lor  privind înalta performanță, în timp ce pregătirile și competițiile la Jocurile Olimpice sunt îndeplinite”, a declarat Kereyn Smith, CEO al Comitetului Olimpic din Noua Zeelandă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care Dan Vîlceanu îl mușcă de nas și îl agresează pe Florin Roman...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Vremea se schimbă radical în Capitală. Sunt anunţate ploi cu descărcări electrice. Până când ţine...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
O structură GIGANTICĂ ascunsă în adâncurile spațiului!
VESTEA CEA MARE pentru toți proprietarii de APARTAMENTE. Decizie uriașă pentru toți cei care stau...
Ce meserie practică fosta iubită a lui Vlad Pascu. Se dezbracă pentru bani
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Lansare podcast Update Go4it. Cosmin Aioniță te ține la curent cu tot ce e nou...
×